Før & Efter

Før og Efter

Jeg fotograferer altid den eksisterende have, når opgaven skal løses som en haveplan. Så har jeg fotos at nærstudere, når planen skal tegnes og forandringerne er tydelige bagefter, når haven bliver lagt om eller opstår helt ud af den sorte pløjemark.

 

Alle haver bliver bedre med tiden. Derfor går der nogle år fra haven anlægges til alt er groet sammen og danner det ønskede havebillede af intimitet, hygge, frodighed og miljø.

Fra uinteressant til grøn dagligstue

 

Haven ved det gule etplanshus var bare et stykke dårlig samvittighed. Familien brugte den ikke særlig meget. For hvad skulle man foretage sig der? Kun hække og en græsplæne var der at kigge på. Et par højbede nær terrassen gav dog lyst til mere haveliv.

I haveplanen blev der tegnet forskellige opholdssteder ind på grunden, med hver sin stemning: En forsænket siddeplads i læ, men med udsigt over hele bakkelandet udenfor hækken. En mere frodig terrasse med masser af blomster og flere højbede, så urtehøsten blev nem og derfor mere anvendt. Kastanjehegn blev sat op omkring højbedene, så der blev en nærmest landlig stemning. En plads til hængekøjerne. Og masser af blomster ved ungernes legehus.

Før og Efter Billeder

Detaljer

En gård bliver til gårdhave

 

Husets have bestod af en flisebelagt gård med en halvmur rundt langs to sider, en sandkasse og med krukker som det grønne indslag om sommeren. Bag huset var en smal strimmel jord, inden en høj skråning afsluttede haven.

Nye fliser blev lagt i gårdhaven afbrudt af flere bede med farvestrålende blomster, prydpæretræer og buksbomhække. Halvmuren fik en større åbning for at få bedre forbindelse til den smalle strimmel bag huset. Skråningen blev omdannet til en høj støttemur – på den måde blev det plane område bag huset større. Det gav plads til et stort drivhus, en siddeplads til loungemøbler, en ny sandkasse og ikke mindst fik huset mere luft omkring sig.

Før og Efter Billeder

Detaljer

Renovering ved 60’er huset

 

Ind- og udvendig blev huset fra 1960’erne renoveret fra top til tå. Men det klassiske hus lå i en overgroet have, hvor træerne var blevet voldsomt store. Parkering foregik op langs huset, hvor der egentlig er aftensol.

Indkørslen blev omdannet til en terrasse, afskærmet fra vejen med et cykelskur. Ny parkering i en lomme ved vejen. De største træer og buske i havens yderkant blev fældet. En smuk og luftig vandgran blev bevaret samt en række dronningebuske langs en skrænt mod vejen. Vejstøjen blev reduceret noget med et støjhegn på to af havens sider. Langs huset blev anlagt en terrasse med bede til blomstrende stauder og en takshæk.

Fra træterrassen blev en bred trappe anlagt ned til den lavereliggende del af haven. I trappen blev indfældet kummer af cortenstål, så niveauforskellen ikke opleves så voldsom – og bruges til andet end blot at gå på.

Før og Efter Billeder

Detaljer

Fotos til inspiration

 

Se lidt mere fra mit haveunivers – fra min egen have og fra andre, som jeg har tegnet. Alle fotos på min hjemmeside er i øvrigt alle sammen fra haver, som jeg har tegnet.

Jeg er uddannet havearkitekt fra Arkitektskolen i Aarhus og har arbejdet med privathaver siden 1992. Jeg er også uddannet planteskolegartner og har derfor stor viden om planterne og deres behov, så haven lykkes og bliver til glæde.

KONTAKT

+45 51 37 38 48

Havearkitekt Laila Sølager

Søndre Ringvej 39, 8600 Silkeborg