Laila Sølager

Havearkitekten

Haven er det udendørs hjem for de mennesker, der bor i huset. Fuld af oplevelser til alle sanser – dufte, farver, stemning, lyd og smag.

Mit mantra er at tegne haver, der er nemme at anlægge, nemme at passe og nemme at få succes med. Fælles for haverne er:

  • at jeg deler haven ind i rum
  • at jeg arbejder med hvilke funktioner, der ligger i de enkelte dele af haven
  • at planterne giver varierede oplevelser og gror under de givne forhold.

Jeg er havearkitekt og har arbejdet med privathaver siden 1992. Jer er uddannet både planteskolegartner og havearkitekt (Arkitektskolen i Aarhus). Derfor tænker jeg haven som en partner til huset og dets arkitektur – og med et frodigt indhold af planter, der giver haven stemning.

En have er til at leve i. Her får du oplevelser, der pirrer sanserne og giver lyst til at leve et udendørsliv. Haven skal planlægges, så den er overkommelig at passe, fordi det giver en god følelse at mestre sin egen jord. Så får du et haveliv, hvor du slapper af med og i haven.

Børn, der vokser op i haver med plads til udfoldelser og grønne oplevelser, får en god forståelse for sig selv i sammenhæng med naturen. Enten det udmønter sig i en urtehave, et godt klatretræ eller en hønsegård.

De fleste bliver lettest optaget af at realisere deres havedrømme, hvis de får succes med at opbygge en smuk have i første forsøg.